6 eenvoudige tips om nóg veiliger te werken met jouw smartphone

6 eenvoudige tips om nóg veiliger te werken met jouw smartphone

Gepubliceerd op: 11 april 2019.

Voor zakelijk gebruik neemt de smartphone een steeds belangrijkere plek in, ook bij contact met collega’s en klanten. Waarschijnlijk stuur jij ook weleens een berichtje via je telefoon met informatie waarvan je niet wilt dat dit in verkeerde handen valt.

Weet je zeker dat je dit op een veilige manier doet?

In deze blog helpen wij jou met 6 eenvoudige tips voor veilig zakelijk smartphone-gebruik!

Tip 1: regelmatig updaten

Update jouw smartphone zo snel mogelijk als je hiervoor een melding krijgt. Updates dichten eventuele beveiligingslekken. Dit geldt ook voor het updaten van je apps. In apps kunnen lekken zitten, waardoor een aanvaller toegang kan krijgen tot jouw gegevens. Door updates door te voeren, voorkom je dit.

Tip 2: gebruik de vingerafdrukscanner

Gebruik je een smartphone of applicatie die werkt met een vingerafdrukscanner? Gebruik deze gemakkelijke, snelle en veilige optie dan zeker. Het stelen van je vingerafdruk is namelijk vele malen ingewikkelder dan het kraken, stelen of afkijken van je inlogcode.

Tip 3: installeer alleen apps uit de App Store of Google Play

Veel malware komt op smartphones terecht omdat mensen apps installeren buiten de officiële app-winkels om. Zo kun je een betaalde app toch gratis gebruiken. Maar hoe vervelend is het als er in deze app malware verstopt zit waarmee bedrijf kritische data gestolen kan worden. Download dus alleen apps uit de App Store of Google Play, ook als het gaat om privégebruik. Dit risico geldt voor zowel Android als iOS.

Tip 4: schakel encryptie in

Encryptie zorgt ervoor dat gegevens, zoals berichtjes en foto’s, in een digitale kluis worden bewaard. Dat betekent dat iemand die toevallig in het bezit komt van jouw telefoon alleen toegang heeft tot jouw bestanden na het invoeren van een speciale pincode.

Alle iPhones, en de meeste Android-telefoons, verzenden en bewaren bestanden automatisch encrypted. Bij sommige Android-toestellen moet je dit handmatig instellen. De optie voor encryptie vind je via Instellingen > Beveiliging.

Tip 5: maak back-ups en stel tweestapsverificatie in

Zonder back-up ben je alles kwijt zodra je telefoon gestolen wordt of kwijtraakt. Zowel Apple als Google bieden opties aan om een standaard volledige back-up te maken van je telefoon. En stel ook een tweestapsverificatie in voor deze diensten, dan zijn ook je back-ups veilig opgeslagen.

Tip 6: Wees voorzichtig met openbare WiFi-netwerken

Op een wifi-netwerk buitenshuis kun je beter niet inloggen op een website zonder https of slotje bij het webadres. Je weet namelijk niet altijd of je de beheerder van dat wifi-netwerk kunt vertrouwen. Ga je aan de slag met je bank app? Dan is mobiele (3G/4G) internetverbinding veiliger. Of maak gebruik van een VPN-programma om internetverkeer te versleutelen.

En nu?

Met deze tips werken jij en je collega’s vanaf nu veiliger met je smartphones.

Wil je meer weten over IT-security?

Neem dan contact op met onze consultants.

Of lees ons vorige blogs over security:

Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!