Waarom SEVENP kiest voor een AppLocker om ransomware te voorkomen

Gepubliceerd op: 14 februari 2019.

Veilig online werken staat bij SEVENP centraal. Voor onszelf, en uiteraard ook voor onze klanten. Daarom hebben wij heel veel technische maatregelen genomen om de online security te waarborgen van de bedrijven die op onze platforms werken. Hiermee voorkomen we onder andere virussen en ransomware.

In deze blog zoomen we in op onze Microsoft AppLocker-tool. Corné Fun legt uit wat het nut is van een AppLocker en waarom wij specifiek voor deze tool hebben gekozen.

Als Senior Cloud Engineer bij SEVENP, ben ik werkzaam op de afdeling Operations. Wij zijn verantwoordelijk voor het draaiende houden van de platforms waarop onze klanten en collega’s dag in dag uit werken.

Systeemgerelateerde meldingen komen bij ons binnen. Wij hebben als afdeling vervolgens één doel: gebruikers moeten altijd, overal én veilig kunnen werken. Het liefst lossen wij problemen op, nog vóórdat de gebruiker er iets van merkt.

En eigenlijk is dat wat een AppLocker doet: gebruikers zorgeloos laten werken. Een AppLocker doet dat door bepaalde applicaties te blokkeren die niet op een zogenaamde whitelist staan.

Waarom? Omdat je als bedrijf niet wil dat iedereen toegang heeft tot alle applicaties binnen je netwerk en virussen zijn ook een applicatie. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte ransomware. Met een goede AppLocker-tool kun je je wapenen tegen deze gijzelingssoftware.

Microsoft AppLocker

Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt om ongewenste applicaties te blokkeren en de ene is wat uitgebreider dan de andere. Uit onze productselectie kwam Microsoft AppLocker als beste uit de bus. Hij vertraagt het systeem niet en eigenlijk merk je überhaupt niet eens dat het programma draait.

Bovendien is Microsoft AppLocker uitgebreid in functionaliteiten. Je hebt veel verschillende manieren om het openen van een bepaalde applicatie wel/niet toe te staan, zoals de locatie, naam of hash van het bestand.

Daarnaast heeft het als extra voordeel voor onze klanten dat zij zonder zorgen compliant zijn met betrekking tot licentiekosten voor applicaties. Wij kennen de applicatie op basis van groepslidmaatschap toe voor alleen de gebruikers die in de applicatie mogen. Zo waarborgen we dat gebruikers waar een licentie voor afgedragen wordt, alleen maar gebruik kunnen maken van die applicatie.

Wat merkt een gebruiker hiervan? Helemaal niets, de snelheid van het systeem blijft hetzelfde. Wat je wel merkt is: veilig werken op ons platform. En dat is wat je wil: veilig werken, zonder dat je er iets van merkt!

Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!