ZorgMail: veilig mailen in de zorg

Gepubliceerd op: 8 november 2018.

Als Cloud Engineer ben ik, Tarik Oktay, vaak betrokken bij allerlei klantprojecten, variërend van klein tot groot. Onlangs hielpen wij een zorgaanbieder die nóg veiliger wilde mailen door te gaan werken met ZorgMail. Een heel uitdagend project, omdat we natuurlijk aan alle veiligheidswensen van de klant wilden voldoen.

Zo werk je met ZorgMail

Veel van onze klanten gebruiken Microsoft Exchange op ons platform. Binnen de zorg is, naast de AVG, de gevoeligheid van persoonlijke informatie van patiënten natuurlijk heel belangrijk.

Net zoals fysiotherapeuten en huisartsen dat doen, wisselt onze klant dagelijks gevoelige informatie uit aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Wanneer je dat doet via Outlook of een andere mailoplossing, kan het gebeuren dat deze informatie door de verkeerde mensen wordt gelezen. Iedereen die gewild of ongewild achter een mailbox of mobiel beeldscherm van een ander zit, heeft toegang tot een complete mailbox.

Stuur je mails via ZorgMail, dan stuur je eigenlijk een linkje naar een beveiligd portaal. De ontvanger wordt doorgestuurd naar het ZorgMail portaal en kan het bericht alleen lezen na een dubbele authenticatie. Deze extra code wordt namelijk apart verstuurd via e-mail of sms. Zo weet je zeker dat het bericht alleen gelezen wordt door degene waar je de mail naar hebt gestuurd!

Ontzorg de zorgaanbieder

Als SEVENP helpen wij bedrijven en organisaties al jaren met het optimaliseren van veilig internetgebruik. De oplossing van ZorgMail past precies in onze missie.

Wij configureren voor de klant de mailafhandeling tussen ZorgMail en de standaard Exchange omgeving. Daarnaast is er meer mogelijk om e-mail nóg veiliger te maken. Mocht het gewenst zijn, dan implementeren we de ‘veilig verzendknop’ in de Outlook applicatie. Gebruik je webmail in plaats van Outlook? Dan kan de ‘veilig verzendknop’ niet ingevoegd worden. Wel helpen wij de klant dan om veilige woorden in de onderwerpregel te gebruiken. Zo krijgt de ontvanger het juiste linkje naar het veilige ZorgMail portaal.

Met een recente ZorgMail klant zijn wij eerst met z’n allen aan tafel gaan zitten om na te denken over wat de wensen nu echt waren. De betreffende zorgaanbieder wilde ook een eigen ‘veilig woord’ gebruiken, dus dat hebben we zo ingesteld. Vervolgens hebben wij de hele keten ingericht en alle mogelijke situaties bij de klant getest op veiligheid. Hierna kon de klant succesvol starten met ZorgMail!

Wil jij ook extra veilig mailen in de zorg? Neem dan contact met ons op!

Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!